Laminaat – ondervloer

De juiste behandeling van uw ondervloer bepaald de kwaliteit van de laminaat vloer

Ondervloer kiezen
Bij het kiezen van een ondervloer let u op de ondergrond, het type woning, en de ruimte. Laminaat kan in principe op elke soort ondergrond worden gelegd.

U kunt laminaat leggen op een betonnen vloer, een houten vloer, een bestaande parketvloer, een spaanplatenvloer, pvc-vloer, zeil, linoleum, stenen vloer of keramische vloertegels. Alleen bij vaste vloerbedekking geldt een uitzondering, Westland adviseert om de vaste vloerbedekking te verwijderen.

Ondergrond egaal
Een strikte voorwaarde is dat de vloer onder het laminaat egaal moet liggen. Het is mogelijk dat deuren moeten worden ingekort omdat de totale vloer hoger komt te liggen. Westland Wonen kan de houten deuren voor u inkorten. Bij metalen deuren wordt er eerst bepaald of inkorten bij deze deuren mogelijk is.

Weet u niet welke ondervloer te kiezen?

Bij bezoek aan de showroom, of bij bezoek van de adviseur, zal Westland Wonen u kunnen adviseren over de beste plan van aanpak.

Goede ondervloer bepaalt eindresultaat

Voor een mooie strakke laminaatvloer is de ondervloer mede bepalend voor de uitstraling, het comfort en de levensduur van de vloer. De bestaande vloer en het type woning bepalen welk type ondervloer nodig is. Een oude houten vloer vraagt bijvoorbeeld om een andere ondervloer dan een betonnen vloer in een nieuwbouwwoning. De voorbereiding en/of het egaliseren van de bestaande vloer kunt u zelf doen of – tegen meerkosten- door ons laten uitvoeren.

Een (oude) houten vloer
Bij een houten vloer als ondergrond moeten alle planken op alle plaatsen goed vast zitten aan de balklagen eronder. Bij twijfel wordt de vloer zoveel mogelijk vastgeschroefd. Hiermee wordt voorkomen dat uw laminaatvloer later gaat kraken of bewegen! Zo nodig kunnen wij een laag spaanplaat op de vloer schroeven of spijkeren voor de versteviging.

Vloer in vochtige ruimte
In een vochtige ruimte, zoals een keuken, badkamer of toilet, wordt folie gelegd met een bewapeningsnet. Hierbij is het belangrijk, dat het hout tussen 2 folies niet wordt ingesloten. Hierdoor kan het vocht niet weg en bestaat er een grote kans dat het hout gaat rotten.

Een betonnen vloer
Wanneer een betonnen vloer ongelijk is, is het aan te raden om deze te egaliseren. Op een betonnen vloer wordt eerst een dampremmende en vochtbeschermende kunststoffolie gelegd. De naden hiervan worden afgeplakt met tape. Om de vloer tegen geluid en kou te isoleren worden op de folie de bekende groene ondervloerplaten gelegd. Behalve voor isolatie zorgen de ondervloerplaten er ook voor dat kleine oneffenheden worden uitgevlakt.

Vloer zonder geluidsoverlast
Wanneer u in een appartementencomplex woont, zijn ondervloertegels zeker nodig, sterker nog, zij zullen aan bepaalde eigenschappen moeten voldoen om geluidsoverlast bij de (onder)buren te voorkomen. Vaak vindt u in de informatie van uw woningbouwvereniging, de koopakte of de voorwaarden van de Vereniging van Eigenaren aan welke normen de ondervloer moet voldoen.