Laminaat

Laminaat advies in Vlaardingen, Maassluis, Schiedam

Voordelen van laminaat

Uiterlijk lijkt een laminaatvloer meestal heel sterk op een houten vloer of een parketvloer. Maar in feite zijn het verschillende soorten vloeren. Een houten vloer of een parketvloer is volledig van hout gemaakt; al of niet gelaagd. Een laminaatvloer heeft een harde kunststof bovenlaag waarop een houtdessin is geprint; de basis is vaak een onderzijde van geperste houtvezels (MDF). Laminaat betekent eigenlijk meerdere lagen op elkaar.

Voor- en nadelen laminaat en houten vloer

Zowel laminaatvloeren als houten vloeren hebben hun voor- en nadelen. Het belangrijkste verschil is de prijs. Een laminaatvloer is veel voordeliger dan een houten vloer of een parketvloer. Dat geldt niet alleen voor de vloerdelen zelf, maar ook voor het leggen.

Weet u niet welke vloer te kiezen?

Maak dan gerust een afspraak met een van de specialisten van Team Advies Vloeren.

Laminaat verbeterd

Optisch is er niet veel verschil meer. Het procédé waarmee op een laminaatvloer de toplaag wordt geprint is de afgelopen jaren zo sterk verbeterd, dat het verschil met een ‘echte’ houten vloer soms nauwelijks is te zien. Ook technisch zijn laminaatvloeren erg verbeterd. Een levensduur van 10 of meer jaren is geen uitzondering meer. Een laminaatvloer heeft weinig onderhoud nodig.

Gevoeligheid voor krassen

Sommige mensen geven de voorkeur aan een houten vloer omdat deze meer ‘leeft’. De structuur is vaak voelbaar en onregelmatiger, de kieren tussen de planken zijn nog wel eens verschillend. Nadelen van een houten vloer zijn ook de grotere gevoeligheid voor krassen en vlekken. Houten vloeren en parketvloeren vragen om regelmatig onderhoud. Bij moderne laminaatvloeren is vaak ook het houtreliëf voelbaar. Ook zijn er laminaatvloeren die bestaan uit bredere stroken of met een schuin randje zoals dat ook bij sommige duurdere houten vloeren voorkomt. Naast de talloze houtmotieven zijn er ook andere motieven verkrijgbaar, bijvoorbeeld natuursteen, betontegels, geglazuurde tegels, marmer, geheel zwart of wit.

Juiste ondervloer

Bij laminaatvloeren is het wel van belang om voor de juiste ondervloer te kiezen. Door de kunststof toplaag is laminaat wat gehoriger dan een houten vloer, ook is een geode bescherming tegen eventueel optrekkend vocht belangrijk. Laminaatvloeren zijn intussen niet meer beperkt tot woon- of slaapkamers. Ook voor de keuken en zelfs de badkamer bestaan er verschillende laminaatvloeren.

Voordelen van laminaat

Een laminaatvloer is qua prijs voordeliger dan een houten vloer.

De legkosten zijn lager dan bij een houten vloer.

Een laminaatvloer is zeer krasvast.

Laminaat is onderhoudsvriendelijker dan parket; regelmatig afnemen met een vochtige doek is voldoende, boenen of lakken is niet nodig.

Vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen.

Nadelen van laminaat

Een laminaatvloer zorgt sneller voor geluidshinder, maar met de juiste ondervloer is dit bezwaar voor een groot deel weg te nemen.

Een laminaatvloer voelt harder en minder warm aan.

Krassen of beschadigingen zijn lastig te herstellen. Meestal betekent dit dat complete panelen moeten worden vervangen. Bij kleinere beschadigingen biedt een kleurpasta soms uitkomst.

Kwailiteitsverschillen laminaat

Bij laminaatvloeren zijn er natuurlijk kwaliteitsverschillen. Een laminaatvloer van hoge kwaliteit van een gerenommeerd merk kan een leven lang mee gaan. Een stuntaanbieding kan op langere termijn een minder goede keuze blijken.

Gerenommeerde fabrikanten van laminaatvloeren zijn bijvoorbeeld:

BerryAlloc, Balterio, Cando, Meister, Kronitex, Egger, Floorline, Parador, Pergo, Targett, Quickstep en LIfestyle.